Mamy zaszczyt zaprosić na seminarium pt. „Żywność i żywienie w świetle badań interdyscyplinarnych” organizowane w ramach projektu „Społeczna percepcja zdrowej żywności w świetle interdyscyplinarnej pewności naukowej”.
Tematyka żywności i żywienia staje się współcześnie przedmiotem coraz większego zainteresowania społecznego oraz naukowego. Rośnie świadomość w zakresie tego, jak istotny wpływ mają te kwestie na nasze zdrowie, samopoczucie i środowisko. Wraz ze wzrostem świadomości i zainteresowania tymi zagadnieniami rośnie też konieczność prowadzenia związanych z nimi badań naukowych. Co więcej, w naszej ocenie powinny być to badania interdyscyplinarne. Złożoność materii związanej z żywnością i żywieniem sprawia, że uzyskanie prawdy naukowej wymaga przyjęcia podejścia holistycznego i łączenia różnych dyscyplin naukowych.
Celem naszego spotkania jest nie tylko prezentacja wyników przeprowadzonych przez nas badań, ale również stworzenie przestrzeni do dyskusji i wymiany poglądów między przedstawicielami różnych dziedzin nauki oraz praktyki.
SEMINARIUM
Żywność i żywienie w świetle badań interdyscyplinarnych
Data: 6 marca 2024 r.
Miejsce: Aula Magna Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku, Pałac Branickich, ul. Jana Kilińskiego 1, 15-089 Białystok
Program
11:30-12:00 – Rejestracja uczestników
12:00-12:15 – Otwarcie seminarium i wstęp do części wykładowej
prof. dr hab. Maciej Perkowski, Fundacja Prawo i Partnerstwo / Europe Direct Podlaskie / Wydział Prawa Uniwersytetu w Białymstoku, koordynator projektu Społeczna percepcja zdrowej żywności w świetle interdyscyplinarnej pewności naukowej
12:15-13:30 – Panel z zakresu nauk o zdrowiu (I)
- Zapotrzebowanie Doliny Rolniczej na badania interdyscyplinarne
Przemysław Adam Sarosiek, Podlaski Fundusz Ekosystem Dolina Rolnicza 4.0
- Zawartość składników mineralnych w grzybach suszonych dostępnych w sprzedaży w europejskich sieciach handlowych
dr hab. Karolina Orywal, Zakład Diagnostyki Biochemicznej Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku
- Dieta a długowieczność
dr hab. Sylwia Naliwajko, Zakład Bromatologii Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku
13:30-13:45 – Przerwa kawowa
13:45-14:30 – Panel z zakresu chemii rolniczej i produkcji zdrowej żywności (II)
- Pestycydy w owocach i warzywach – zagrożeniem dla zdrowia?
prof. dr hab. Bożena Łozowicka, Instytut Ochrony Roślin – Państwowy Instytut Badawczy, TSD Białystok
- Właściwości prozdrowotne i antyzdrowotne orzechów
dr Piotr Iwaniuk, Instytut Ochrony Roślin – Państwowy Instytut Badawczy, TSD Białystok
- Wybrane aspekty jakości i bezpieczeństwa żywności funkcjonalnej
prof. dr hab. Katarzyna Socha, Zakład Bromatologii Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku
- Innowacja produktowa – bogactwo ekologicznych liofilizatów z soku w kapsułce
Jan Skibicki, gospodarstwo sadowniczo-szkółkarskie Sajsad
14:30-15:00 – Dyskusja, podsumowanie i zakończenie obrad
15:00 – Lunch
Partner wydarzenia:
Pobierz program seminarium w PDF
Uprzejmie prosimy o potwierdzenie obecności na adres e-mail: biuro@zdrowazywnosc.edu.pl
w terminie do 1. marca 2023 roku.