Co u nas?

grafika seminarium 6 marca
Badania Ważniejsze informacje bieżące

Zaproszenie na seminarium – 06.03.2024

Tematyka żywności i żywienia staje się współcześnie przedmiotem coraz większego zainteresowania społecznego oraz naukowego. Rośnie świadomość w zakresie tego, jak istotny wpływ mają te kwestie na nasze zdrowie, samopoczucie i środowisko. Wraz ze wzrostem świadomości i zainteresowania tymi zagadnieniami rośnie też konieczność prowadzenia związanych z nimi badań naukowych. Co więcej, w naszej ocenie powinny być to badania interdyscyplinarne. Złożoność materii związanej z żywnością i żywieniem sprawia, że uzyskanie prawdy naukowej wymaga przyjęcia podejścia holistycznego i łączenia różnych dyscyplin naukowych.

Prof. Perkowski - miniaturka
Podcasty Ważniejsze informacje bieżące

Prof. Maciej Perkowski – „Jednym projektem świata nie zmienimy, ale dorzucamy się do pozytywnej zmiany, tak jak możemy”

O tym, dlaczego temat żywności warto badać interdyscyplinarnie, o prawie, które wpływa na nasze postrzeganie żywności, o świadomych konsumentach, pewności naukowej i nauce dla społeczeństwa – mówi w rozmowie pt. „Jednym projektem świata nie zmienimy, ale dorzucamy się do pozytywnej zmiany, tak jak możemy” prof. Maciej Perkowski z Wydziału Prawa Uniwersytetu w Białymstoku, koordynator projektu „Społeczna percepcja zdrowej żywności w świetle interdyscyplinarnej pewności naukowej”.  

Prof. Adam Srogosz
Podcasty Ważniejsze informacje bieżące

Prof. Tomasz Srogosz – „Czy wiesz, co jesz – czyli dlaczego warto znać Kodeks Żywnościowy”

O tym, czym jest Kodeks Żywnościowy i jaki ma wpływ na unijny oraz polski porządek prawny, o tzw. zdrowej żywności i tej niezdrowej albofałszowanej, o międzynarodowych bataliach, o świadomych zakupach i czytaniu etykiet oraz o tym… jak szybko zrobić kopytka mówi prof.KAAFM dr hab. Tomasz Srogosz, Kierownik Katedry Prawa Międzynarodowego Publicznego Krakowskiej Akademii im. Andrzeja…

Prof. Perkowski - miniaturka
Badania Ważniejsze informacje bieżące

Przepisy, normy, standardy, regulacje, czyli jak prawo wpływa na postrzeganie żywności

O Kodeksie Żywnościowym, podatku cukrowym, oświadczeniach żywieniowych i zdrowotnych oraz o certyfikowanych opakowaniach i regionalnej ofercie wsparcia przedsiębiorców rozmawiali uczestnicy seminarium pt. „Prawne uwarunkowania społecznej percepcji zdrowej żywności”, które zostało zorganizowane na Uniwersytecie w Białymstoku w ramach projektu „Społeczna percepcja zdrowej żywności w świetle interdyscyplinarnej pewności naukowej”.

WEBINAR: Wszystko szkodzi? O pewności naukowej w rekomendacjach żywieniowych i w prawie żywnościowym
Badania Ważniejsze informacje bieżące

WEBINAR: Wszystko szkodzi? O pewności naukowej w rekomendacjach żywieniowych i w prawie żywnościowym

Surfując po Internecie, można dojść do wniosku, że nie ma już takich produktów spożywczych, które nie szkodzą. Jak to jest, że wciąż powstają nowe sensacyjne artykuły na ten temat, tylko po to, aby zostały zdementowane na innej stronie internatowej już tydzień później?

Mniej mikrodrobin plastiku po decyzji Komisji Europejskiej
Ważniejsze informacje bieżące

Mniej mikrodrobin plastiku po decyzji Komisji Europejskiej

Na podstawie unijnych przepisów w dziedzinie chemikaliów (REACH) KE przyjęła środki ograniczające stosowanie mikrodrobin plastiku celowo dodawanych do produktów. Decyzja ta zapobiegnie uwolnieniu do środowiska ok. pół miliona ton mikrodrobin plastiku. Pozwoli również zapobiec sprzedaży mikrodrobin plastiku jako takich oraz produktów, do których celowo się je dodaje i z których są one uwalniane do środowiska w trakcie użytkowania.

słodziki
Ważniejsze informacje bieżące

Słodziki – mniej zdrowe niż przypuszczano?

Słodkie właściwości cukru sprawiają, że ludzkość od lat poszukuje metod, by cieszyć się słodkim smakiem, jednocześnie unikając skutków ubocznych, jakie niesie ze sobą jego nadmierne spożycie. W efekcie narodził się trend zastępowania tradycyjnego cukru słodzikami bezcukrowymi. Jednak nowe wytyczne wydane przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) stawiają pod znakiem zapytania bezpieczeństwo i płynące z tego korzyści….

grafika z puszką
Ważniejsze informacje bieżące

Zakazany owoc smakuje najbardziej? O zakazie sprzedaży napojów energetyzujących

W wielu krajach na całym świecie toczą się dyskusje dotyczące ustalenia granicy wiekowej, od której picie napojów energetyzujących powinno być dozwolone. Młodzież coraz chętniej wybiera te napoje, co wykazuje badanie ankietowe przeprowadzone w Polsce wśród nastolatków (n = 2629) w wieku 12–20 lat, gdzie średnia wieku wynosiła 15 lat.

grafika z wodą
Ważniejsze informacje bieżące

Darmowa woda w miejscach publicznych?

W tym miesiącu byliśmy świadkami kilkukrotnego pobicia globalnych rekordów temperatur. Do Polski również dotarły wyjątkowo upalne dni. W czasie takich warunków pogodowych utrzymywanie odpowiedniego nawodnienia organizmu staje się niezwykle istotne dla naszego zdrowia i samopoczucia. Woda odgrywa kluczową rolę w regulacji temperatury ciała, transportowaniu składników odżywczych, eliminacji toksyn i utrzymaniu odpowiedniego poziomu nawilżenia skóry. Przez…

suplementy grafika z pięcioma witaminami na białym tle
Ważniejsze informacje bieżące

GIS przypomina, że suplementy diety to nie leki. My dodatkowo przypominamy, że to żywność

Główny Inspektorat Sanitarny zwracając uwagę na rosnącą liczbę sprzedawanych suplementów diety, przypominał, że suplement diety nie leczy i nie zapobiega chorobom, a służy uzupełnieniu diety w składniki odżywcze – w przypadku ich niedoboru.

grafika na www, mężczyzna na tle globu
Ważniejsze informacje bieżące

Jak zmieniają się żywnościowe wybory konsumentów?

W ramach nauk o zdrowiu od wielu lat opracowuje się i udoskonala różne modele tak zwanych „kryteriów wyboru żywności” (food-choice model). Na te kryteria składa się wiele czynników, które warunkują podejmowane przez konsumentów decyzje żywieniowe, ale nie ma wątpliwości, że stałym ich elementem jest cena żywności.

raporty grafika www
Badania Ważniejsze informacje bieżące

Społeczna percepcja zdrowej żywności w świetle interdyscyplinarnej pewności naukowej – Raport z wynikami badania ankietowego

W ramach przeprowadzonego badania uzyskaliśmy odpowiedzi dwóch grup respondentów: 1041 osób i 100 przedsiębiorców. których działalność powiązana jest z gastronomią, produkcją żywności lub jej przetwarzaniem.

Seminarium prawne, miniaturka
Ważniejsze informacje bieżące

Zdrowa żywność, czyli jaka? Podlascy naukowcy łączą siły, by dać odpowiedź społeczeństwu i wspierać, to co dobre, bezpieczne, ekologiczne

Zdrowa żywność z punktu widzenia konsumentów, producentów, przedsiębiorców oraz naukowców – to główny temat seminarium, które odbyło się na Uniwersytecie w Białymstoku.

Zaproszenie na seminarium – 23.03.2023 r.
Ważniejsze informacje bieżące

Zaproszenie na seminarium – 23.03.2023 r.

Fundacja Prawo i Partnerstwo, Wydział Prawa Uniwersytetu w Białymstoku, Podlaski Klub Biznesu, Izba Przemysłowo-Handlowa w Białymstoku, przy patronacie honorowym Biura Rzecznika Małych i Średnich Przedsiębiorców zapraszają na Seminarium „Społeczna percepcja zdrowej żywności – interdyscyplinarnie ku równoważeniu rynku” zorganizowanym w formule „Seminarium Prawnego dla Biznesu.

Prawo żywnościowe na studiach prawniczych?
Ważniejsze informacje bieżące

Prawo żywnościowe na studiach prawniczych?

Prawo ma na celu uregulowanie spraw związanych z ochroną ważnych społecznych interesów, takich jak porządek publiczny, bezpieczeństwo, sprawiedliwość czy ochrona praw jednostek. Dlatego nie dziwi fakt, że żywność, która jest z wielu przyczyn niezbędna dla zapewnienia ochrony tych interesów, podlega licznym regulacjom prawnym z różnych gałęzi prawa…

The Disputed Białowieża Forest – prestiżowa publikacja badaczy zaangażowanych w projekcie
Badania Ważniejsze informacje bieżące

The Disputed Białowieża Forest – prestiżowa publikacja badaczy zaangażowanych w projekcie

W jednym z największych i najbardziej prestiżowych wydawnictw naukowych na świecie (BRILL / Nijhoff) ukazała się monografia „The Disputed Białowieża Forest. Legal Remedies for the Protection of Cross-border Properities” (Sporna Puszcza Białowieska. Środki ochrony prawnej obiektów transgranicznych), której autorami są prof. dr hab. Maciej Perkowski i mgr Wojciech Zoń.

NdS - logo
Ważniejsze informacje bieżące

Nauka dla Społeczeństwa – pogram Ministra Edukacji i Nauki

Celem nowego programu Ministra Edukacji i Nauki jest wsparcie podmiotów systemu szkolnictwa wyższego i nauki oraz innych instytucji działających na rzecz upowszechniania nauki. Dofinansowaniem w wysokości od 100 tys. do 2 mln zł mogą zostać objęte projekty stawiające na współpracę instytucji naukowych z organizacjami pozarządowymi, społecznymi i otoczeniem gospodarczym.

Programy - Nauka
Ważniejsze informacje bieżące

Start projektu!

Głównym celem projektu jest nawiązanie współpracy pomiędzy podmiotami z obszaru nauki (Fundacja Prawo i Partnerstwo działająca przy Wydziale Prawa Uniwersytetu w Białymstoku oraz partnerzy: pracownicy Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku oraz Instytutu Ochrony Roślin – Państwowego Instytutu Badawczego), a podmiotami ze sfery społeczno–gospodarczej.