Co u nas?
Zakończenie działań projektowych
Szanowni Państwo, z dumą informujemy, że projekt „Społeczna percepcja zdrowej żywności w świetle interdyscyplinarnej pewności naukowej” zakończył się w dniu 30 września 2024 r. Na stronie zdrowazywnosc.edu.pl i poszczególnych jej zakładkach znajdziecie Państwo uzyskany dorobek naukowy i popularyzatorski. Dane informacyjne (w tym zwłaszcza biogramy) zachowały aktualność na dzień 30.09.2024 r., toteż prosimy o odpowiednią tolerancję w tym zakresie. Zachęcamy…
Naukowcy i praktycy podsumowali projekt „Społeczna percepcja zdrowej żywności w świetle interdyscyplinarnej pewności naukowej”
Bezpieczna, naturalna, a może ekologiczna? O tym, czym jest tzw. zdrowa żywność, jaki ma wpływ na ludzkie zdrowie i dlaczego warto tym zagadnieniem zajmować się interdyscyplinarnie mówili uczestnicy konferencji podsumowującej projekt „Społeczna percepcja zdrowej żywności w świetle interdyscyplinarnej pewności naukowej”, która odbyła się w środę, 25 września br. na Wydziale Prawa UwB. W spotkaniu wzięli…
Konferencja podsumowująca projekt – 25.09.2024
Serdecznie zapraszamy do udziału w konferencji podsumowującej projekt „Społeczna percepcja zdrowej żywności w świetle interdyscyplinarnej pewności naukowej”. Wydarzenie odbędzie się 25 września 2024 r. na Wydziale Prawa Uniwersytetu w Białymstoku (sala 314), ul. Mickiewicza 1, 15-213 Białystok. Podczas konferencji omówione zostaną wyniki badań przeprowadzonych na przestrzeni ostatnich dwóch lat. Społeczna percepcja zdrowej żywności to zagadnienie, które jest istotne…
Wiemy co jemy, wiemy co kupujemy, a kluczem do zdrowego żywienia są umiar, rozsądek i dobre praktyki
O tym, dlaczego warto być świadomym konsumentem, czy zdrowa żywność to świeża żywność, jak „z głową” robić zakupy i czym są kodeksy dobrych praktyk w branży spożywczej rozmawiali uczestnicy seminarium pt. „Zdrowa żywność – od rekomendacji do samoregulacji”, które zostało zorganizowane przez Fundację Prawo i Partnerstwo na Uniwersytecie w Białymstoku, w ramach projektu „Społeczna percepcja…
Zaproszenie na seminarium – 20.05.2024
Zapraszamy na seminarium „Zdrowa żywność – od rekomendacji do samoregulacji”, realizowane w ramach projektu „Społeczna percepcja zdrowej żywności w świetle interdyscyplinarnej pewności naukowej”, które odbędzie się 20 maja 2024 r. na Wydziale Prawa Uniwersytetu w Białymstoku.
Aby żyć zdrowo i długo, musimy zadbać o jakość żywności, czyli „wiem co jem”
O żywności funkcjonalnej, pestycydach w warzywach i owocach, składnikach mineralnych w grzybach, ekologicznych uprawach, dolinie rolniczej i „diecie na długowieczność” rozmawiali uczestnicy seminarium pt. „Żywność i żywienie w świetle badań interdyscyplinarnych”, które zostało zorganizowane przez Fundację Prawo i Partnerstwo na Uniwersytecie Medycznym w Białymstoku, w ramach projektu „Społeczna percepcja zdrowej żywności w świetle interdyscyplinarnej pewności naukowej”.
Zaproszenie na seminarium – 06.03.2024
Tematyka żywności i żywienia staje się współcześnie przedmiotem coraz większego zainteresowania społecznego oraz naukowego. Rośnie świadomość w zakresie tego, jak istotny wpływ mają te kwestie na nasze zdrowie, samopoczucie i środowisko. Wraz ze wzrostem świadomości i zainteresowania tymi zagadnieniami rośnie też konieczność prowadzenia związanych z nimi badań naukowych. Co więcej, w naszej ocenie powinny być to badania interdyscyplinarne. Złożoność materii związanej z żywnością i żywieniem sprawia, że uzyskanie prawdy naukowej wymaga przyjęcia podejścia holistycznego i łączenia różnych dyscyplin naukowych.
Prof. Maciej Perkowski – „Jednym projektem świata nie zmienimy, ale dorzucamy się do pozytywnej zmiany, tak jak możemy”
O tym, dlaczego temat żywności warto badać interdyscyplinarnie, o prawie, które wpływa na nasze postrzeganie żywności, o świadomych konsumentach, pewności naukowej i nauce dla społeczeństwa – mówi w rozmowie pt. „Jednym projektem świata nie zmienimy, ale dorzucamy się do pozytywnej zmiany, tak jak możemy” prof. Maciej Perkowski z Wydziału Prawa Uniwersytetu w Białymstoku, koordynator projektu „Społeczna percepcja zdrowej żywności w świetle interdyscyplinarnej pewności naukowej”.
Prof. Tomasz Srogosz – „Czy wiesz, co jesz – czyli dlaczego warto znać Kodeks Żywnościowy”
O tym, czym jest Kodeks Żywnościowy i jaki ma wpływ na unijny oraz polski porządek prawny, o tzw. zdrowej żywności i tej niezdrowej albofałszowanej, o międzynarodowych bataliach, o świadomych zakupach i czytaniu etykiet oraz o tym… jak szybko zrobić kopytka mówi prof.KAAFM dr hab. Tomasz Srogosz, Kierownik Katedry Prawa Międzynarodowego Publicznego Krakowskiej Akademii im. Andrzeja…
Przepisy, normy, standardy, regulacje, czyli jak prawo wpływa na postrzeganie żywności
O Kodeksie Żywnościowym, podatku cukrowym, oświadczeniach żywieniowych i zdrowotnych oraz o certyfikowanych opakowaniach i regionalnej ofercie wsparcia przedsiębiorców rozmawiali uczestnicy seminarium pt. „Prawne uwarunkowania społecznej percepcji zdrowej żywności”, które zostało zorganizowane na Uniwersytecie w Białymstoku w ramach projektu „Społeczna percepcja zdrowej żywności w świetle interdyscyplinarnej pewności naukowej”.
Zaproszenie na seminarium – 05.12.2023 r.
Fundacja Prawo i Partnerstwo oraz Europe Direct Podlaskie zapraszają na Seminarium „Prawne uwarunkowania Społecznej percepcji zdrowej żywności”.
Data: 5 grudnia 2023 r.
Miejsce: Wydział Prawa Uniwersytetu w Białymstoku, AULA.
WEBINAR: Wszystko szkodzi? O pewności naukowej w rekomendacjach żywieniowych i w prawie żywnościowym
Surfując po Internecie, można dojść do wniosku, że nie ma już takich produktów spożywczych, które nie szkodzą. Jak to jest, że wciąż powstają nowe sensacyjne artykuły na ten temat, tylko po to, aby zostały zdementowane na innej stronie internatowej już tydzień później?
Mniej mikrodrobin plastiku po decyzji Komisji Europejskiej
Na podstawie unijnych przepisów w dziedzinie chemikaliów (REACH) KE przyjęła środki ograniczające stosowanie mikrodrobin plastiku celowo dodawanych do produktów. Decyzja ta zapobiegnie uwolnieniu do środowiska ok. pół miliona ton mikrodrobin plastiku. Pozwoli również zapobiec sprzedaży mikrodrobin plastiku jako takich oraz produktów, do których celowo się je dodaje i z których są one uwalniane do środowiska w trakcie użytkowania.
Słodziki – mniej zdrowe niż przypuszczano?
Słodkie właściwości cukru sprawiają, że ludzkość od lat poszukuje metod, by cieszyć się słodkim smakiem, jednocześnie unikając skutków ubocznych, jakie niesie ze sobą jego nadmierne spożycie. W efekcie narodził się trend zastępowania tradycyjnego cukru słodzikami bezcukrowymi. Jednak nowe wytyczne wydane przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) stawiają pod znakiem zapytania bezpieczeństwo i płynące z tego korzyści….
Zakazany owoc smakuje najbardziej? O zakazie sprzedaży napojów energetyzujących
W wielu krajach na całym świecie toczą się dyskusje dotyczące ustalenia granicy wiekowej, od której picie napojów energetyzujących powinno być dozwolone. Młodzież coraz chętniej wybiera te napoje, co wykazuje badanie ankietowe przeprowadzone w Polsce wśród nastolatków (n = 2629) w wieku 12–20 lat, gdzie średnia wieku wynosiła 15 lat.
Darmowa woda w miejscach publicznych?
W tym miesiącu byliśmy świadkami kilkukrotnego pobicia globalnych rekordów temperatur. Do Polski również dotarły wyjątkowo upalne dni. W czasie takich warunków pogodowych utrzymywanie odpowiedniego nawodnienia organizmu staje się niezwykle istotne dla naszego zdrowia i samopoczucia. Woda odgrywa kluczową rolę w regulacji temperatury ciała, transportowaniu składników odżywczych, eliminacji toksyn i utrzymaniu odpowiedniego poziomu nawilżenia skóry. Przez…
GIS przypomina, że suplementy diety to nie leki. My dodatkowo przypominamy, że to żywność
Główny Inspektorat Sanitarny zwracając uwagę na rosnącą liczbę sprzedawanych suplementów diety, przypominał, że suplement diety nie leczy i nie zapobiega chorobom, a służy uzupełnieniu diety w składniki odżywcze – w przypadku ich niedoboru.
Czy istnieje “zdrowa” porcja cukru w diecie?
Mówi się, że to „dawka czyni truciznę”. Skoro zatem wiemy, że cukier może mieć negatywny wpływ na zdrowie człowieka, to czy da się określić „zdrową” porcję cukru w codziennej diecie? EFSA podjęło się kompleksowej oceny.
Jak zmieniają się żywnościowe wybory konsumentów?
W ramach nauk o zdrowiu od wielu lat opracowuje się i udoskonala różne modele tak zwanych „kryteriów wyboru żywności” (food-choice model). Na te kryteria składa się wiele czynników, które warunkują podejmowane przez konsumentów decyzje żywieniowe, ale nie ma wątpliwości, że stałym ich elementem jest cena żywności.
Społeczna percepcja zdrowej żywności w świetle interdyscyplinarnej pewności naukowej – Raport z wynikami badania ankietowego
W ramach przeprowadzonego badania uzyskaliśmy odpowiedzi dwóch grup respondentów: 1041 osób i 100 przedsiębiorców. których działalność powiązana jest z gastronomią, produkcją żywności lub jej przetwarzaniem.
Zdrowa żywność, czyli jaka? Podlascy naukowcy łączą siły, by dać odpowiedź społeczeństwu i wspierać, to co dobre, bezpieczne, ekologiczne
Zdrowa żywność z punktu widzenia konsumentów, producentów, przedsiębiorców oraz naukowców – to główny temat seminarium, które odbyło się na Uniwersytecie w Białymstoku.
Zaproszenie na seminarium – 23.03.2023 r.
Fundacja Prawo i Partnerstwo, Wydział Prawa Uniwersytetu w Białymstoku, Podlaski Klub Biznesu, Izba Przemysłowo-Handlowa w Białymstoku, przy patronacie honorowym Biura Rzecznika Małych i Średnich Przedsiębiorców zapraszają na Seminarium „Społeczna percepcja zdrowej żywności – interdyscyplinarnie ku równoważeniu rynku” zorganizowanym w formule „Seminarium Prawnego dla Biznesu.
Uroczyste podpisanie porozumienia o współpracy
7 lutego 2023 r. na Wydziale Prawa UwB miało miejsce podpisanie porozumienia o współpracy między Uniwersytetem w Białymstoku, Uniwersytetem Medycznym w Białymstoku, Instytutem Ochrony Roślin – Państwowym Instytutem Badawczym oraz Fundacją Prawo i Partnerstwo.
Prawo żywnościowe na studiach prawniczych?
Prawo ma na celu uregulowanie spraw związanych z ochroną ważnych społecznych interesów, takich jak porządek publiczny, bezpieczeństwo, sprawiedliwość czy ochrona praw jednostek. Dlatego nie dziwi fakt, że żywność, która jest z wielu przyczyn niezbędna dla zapewnienia ochrony tych interesów, podlega licznym regulacjom prawnym z różnych gałęzi prawa…
Czym jest zdrowa żywność w ocenie społeczeństwa? Zapowiedź badania ankietowego.
Mamy przyjemność ogłosić, że po przeprowadzeniu szerokiego badania rynku nawiązaliśmy współpracę z Instytutem Badań Pollster, który w styczniu 2023 roku przeprowadzi na nasze potrzeby badanie ankietowe.
Wyzwania dla prawa konsumenckiego w wymiarze globalnym, regionalnym i lokalnym
W wydawnictwie C.H. Beck ukazała się monografia „Wyzwania dla prawa konsumenckiego w wymiarze globalnym, regionalnym i lokalnym”, w której rozdział o tej tematyce opracował Jakub Ali Farhan, jeden z realizatorów projektu.
The Disputed Białowieża Forest – prestiżowa publikacja badaczy zaangażowanych w projekcie
W jednym z największych i najbardziej prestiżowych wydawnictw naukowych na świecie (BRILL / Nijhoff) ukazała się monografia „The Disputed Białowieża Forest. Legal Remedies for the Protection of Cross-border Properities” (Sporna Puszcza Białowieska. Środki ochrony prawnej obiektów transgranicznych), której autorami są prof. dr hab. Maciej Perkowski i mgr Wojciech Zoń.
Fundacja Prawo i Partnerstwo – realizator
Fundacja Prawo i Partnerstwo działa przy Wydziale Prawa od 2007 r. Jej celem jest konsolidacja potencjału nauki i praktyki na rzecz dobrych praktyk w funkcjonowaniu sfery publicznej oraz partnerstwa z sektorem prywatnym i społecznym (pozarządowym)
Nauka dla Społeczeństwa – pogram Ministra Edukacji i Nauki
Celem nowego programu Ministra Edukacji i Nauki jest wsparcie podmiotów systemu szkolnictwa wyższego i nauki oraz innych instytucji działających na rzecz upowszechniania nauki. Dofinansowaniem w wysokości od 100 tys. do 2 mln zł mogą zostać objęte projekty stawiające na współpracę instytucji naukowych z organizacjami pozarządowymi, społecznymi i otoczeniem gospodarczym.
Start projektu!
Głównym celem projektu jest nawiązanie współpracy pomiędzy podmiotami z obszaru nauki (Fundacja Prawo i Partnerstwo działająca przy Wydziale Prawa Uniwersytetu w Białymstoku oraz partnerzy: pracownicy Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku oraz Instytutu Ochrony Roślin – Państwowego Instytutu Badawczego), a podmiotami ze sfery społeczno–gospodarczej.