O tym, dlaczego temat żywności warto badać interdyscyplinarnie, o prawie, które wpływa na nasze postrzeganie żywności, o świadomych konsumentach, pewności naukowej i nauce dla społeczeństwa – mówi w rozmowie pt. „Jednym projektem świata nie zmienimy, ale dorzucamy się do pozytywnej zmiany, tak jak możemy” prof. Maciej Perkowski z Wydziału Prawa Uniwersytetu w Białymstoku, koordynator projektu „Społeczna percepcja zdrowej żywności w świetle interdyscyplinarnej pewności naukowej”.  

 – Żywienie dotyczy wszystkich, absolutnie bez wyjątku. A zatem jest to problematyka ważna. Co więcej, współczesna medycyna już nie zgaduje, tylko dowodzi ścisłego związku między żywieniem, dobrym lub złym, a występowaniem chorób lub ich rozwojem. Wobec tego nie będę dłużej wywodził się na temat ważności zagadnienia. Jest ważne. Skoro jest ważne, no to musimy się za nie poważnie zabrać, czyli zabrać się w taki sposób, żeby możliwie zbliżyć się do prawdy. Sama analiza przepisów prawnych niekoniecznie da nam miarodajne odpowiedzi (…) Natomiast udział w gremium badawczym na przykład medyka, czy chemika, czy znawcy problematyki rolniczej może nam uzmysłowić, iż ta logika prawnicza zabezpiecza jakieś nieprawidłowości w sensie medycznym lub biochemicznym, rolniczym, w zakresie bezpieczeństwa żywności. I dlatego, żeby możliwie blisko prawdy nasze badania ulokować, postanowiliśmy robić je interdyscyplinarnie – mówi prof. Maciej Perkowski.

Dodaje, że współpraca interdyscyplinarna jest sednem tego projektu i jego wielkim atutem.

Zapraszamy do słuchania.