W ramach nauk o zdrowiu od wielu lat opracowuje się i udoskonala różne modele tak zwanych „kryteriów wyboru żywności” (food-choice model). Na te kryteria składa się wiele czynników, które warunkują podejmowane przez konsumentów decyzje żywieniowe, ale nie ma wątpliwości, że stałym ich elementem jest cena żywności. Współcześnie, w czasach wysokiej inflacji, rosnące ceny żywności sprawiają, że znaczenie tego właśnie czynnika rośnie.

grafika na www, mężczyzna na tle globu

W ubiegłym roku Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) zlecił badanie dotyczące stosunku obywateli do kupowanej żywności i jej bezpieczeństwa w UE. Przeprowadzone badanie wskazuje, że cena żywności gra coraz większą rolą w decyzjach podejmowanych przy sklepowych półkach. Koszty żywności obciążają dziś Europejczyków bardziej niż kilka lat temu, stając się głównym czynnikiem wpływającym na wybory zakupowe. Następnym w kolejności czynnikiem jest smak żywności, a blisko połowa respondentów uważała, że ​​bezpieczeństwo żywności jest ważne.

Interesującym wnioskiem z badania jest to, że  41% obywateli UE traktuje jako pewnik bezpieczeństwo kupowanej żywności, przy czym ponad 1/3 badanych wykazuje bardzo wysoką świadomość zagadnień związanych z bezpieczeństwem żywności. Badani najczęściej słyszeli o dodatkach do żywności lub napojów (70%), pozostałościach pestycydów w żywności (65%), pozostałościach antybiotyków, hormonów lub sterydów w mięsie (63%) lub chorobach zwierząt (60%). Dyrektor wykonawczy EFSA, Bernhard Url zauważa, że bezpieczeństwo żywności pozostaje ważne dla wielu obywateli UE, ale pokrzepiający jest fakt, że prawie połowa z nich dba o zdrowe odżywianie (eating healthy) w takim samym stopniu, jak o zagrożenia związane z żywnością (food risks).

Warto jednocześnie zauważyć, że siedmiu na dziesięciu Europejczyków uznaje rolę naukowców w upewnianiu się, że nasza żywność jest bezpieczna, a ośmiu na dziesięciu ufa im w zakresie informacji dotyczących bezpieczeństwa żywności. Wysokie zaufanie społeczne dla nauki i naukowców pozytywnie ocenia Barbara Gallani, dyrektor ds. komunikacji i partnerstwa EFSA, która zauważa, że dzięki niemu można wdrażać długoterminowe działania przyczyniające się do poprawy bezpieczeństwa żywności.

Szczegółowe wyniki badania można znaleźć na oficjalnej stronie EFSA pod adresem: https://www.efsa.europa.eu/en/news/…


Źródło: EFSA, Cost a concern for EU consumers, with food safety close behind, https://www.efsa.europa.eu/cost-concern-eu-consumers-food-safety-close-behind… (dostęp: 8 luty 2023 r.).