Ogólnym celem nauki jest odkrycie prawdy. Natomiast, jeżeli naukę chcemy określić jako „nauka dla społeczeństwa”, to najlepiej jest wtedy, gdy tę prawdę można bezpośrednio przekuć w realną wartość dodaną dla społeczeństwa właśnie. W związku z tym chcemy, aby nasze dalsze badania dotyczące zdrowej żywności – prawnicze, chemiczne i medyczne – osadzone były w kontekście społecznym, czyli dotyczyły żywności, którą to (i z jakiego powodu?) w społeczeństwie uznaje się za zdrową.

grafika przedstawiająca badanie ankietowa i talerz zdrowej żywności

Dlatego mamy przyjemność ogłosić, że po przeprowadzeniu szerokiego badania rynku nawiązaliśmy współpracę z Instytutem Badań Pollster, który w styczniu 2023 roku przeprowadzi na nasze potrzeby badanie ankietowe. Jego celem będzie ustalenie między innymi:

–       Jaka żywność jest uznawana przez społeczeństwo za żywność zdrową?
–       Jakie czynniki wpływają na uznawanie konkretnych środków spożywczych za żywność zdrową?
–       Jakie i jak wymogi prawne dotyczące żywności wpływają na postrzeganie środków spożywczych za żywność zdrową
?

Wszystkich zainteresowanych wynikami z góry zapraszamy na seminarium, podczas którego podzielimy się rezultatami badania i naszymi analizami tych rezultatów. Wkrótce ogłosimy dokładny miejsce i termin, więc zachęcamy do śledzenia informacji o naszych działaniach.