O pierwiastkach toksycznych wokół nas, o tym, dlaczego groźne dla naszego zdrowia są ołów, kadm, arsen i rtęć, o ich związku z nowotworami i innymi chorobami oraz o tym, czy i jak możemy się chronić przed niekorzystnymi pierwiastkami – mówią badaczki z Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku prof. Katarzyna Socha i dr hab. Karolina Orywal w rozmowie pt. „Przed toksycznymi pierwiastkami chroni nas urozmaicona dieta”.
– Nowotwory są teraz są powszechnym problemem, coraz więcej jest zachorowań i dlatego warto przyjrzeć się toksycznym pierwiastkom w żywności. Powinny one być monitorowane – podkreśla prof. Katarzyna Socha z Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku.
– W poprzednim podkaście rozmawiałyśmy o pierwiastkach korzystnych dla zdrowia. Okazuje się, że zwiększona ilość pierwiastków tych korzystnych dla zdrowia, czyli cynku, miedzi, wapnia, żelaza wpływa na mniejszą przyswajalność chociażby ołowiu i kadmu – mówi dr hab. Karolina Orywal.