O tym dlaczego tzw. zdrowa żywność to przede wszystkim bezpieczna żywność, czy rolnictwo może funkcjonować bez pestycydów, dlaczego tak ważne jest odpowiednie mycie owoców i warzyw, czy żywność ekologiczna jest zawsze lepszym wyborem oraz dlaczego warto być świadomym konsumentem i kupować żywność rodzimą ze znanych źródeł – mówi prof. Bożena Łozowicką, kierownik Terenowej Stacji Doświadczalnej Instytutu Ochrony Roślin – Państwowego Instytutu Badawczego w Białymstoku w rozmowie pt. „Warto inwestować w dobrą i bezpieczną żywność, ze spraqdzonych źródeł”.
Powinniśmy sami zacząć produkować owoce, warzywa na tyle, na ile możemy. Jeżeli ktoś nie ma ogrodu, może to zrobić na balkonie. Może posadzić 4 sadzonki pomidorów koktajlowych, może posadzić koperek, pietruszkę i już, w niewielkim stopniu, ma zagwarantowany czysty, dobry produkt. Wróćmy do tych tradycji, które były kiedyś. Jeżeli mamy ogrody, zamieńmy trawniki w warzywniaki, próbujmy sami, cokolwiek zrobić. A jeżeli to się nie uda, to kupujmy ze sprawdzonych źródeł – zachęca prof. Bożena Łozowicka.