O tym, czym dla dietetyków jest tzw. zdrowa żywność, ile prawdy jest w powiedzeniu „jestem tym, co jem”, czy nawyki żywieniowe można zmienić w każdym wieku, dlaczego tak ważna jest urozmaicona dieta oraz na czym polega zasada „80 procent” – mówią z dr hab. Sylwia Naliwajko oraz dr n. med. Justyna Moskwa z Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku w rozmowie pt. „ Czy dany moment jest odpowiedni na zmianę nawyków żywieniowych, zależy od tego, czy my jesteśmy na to gotowi”.
Na nasze zdrowie wpływa bardzo wiele czynników i to trzeba traktować całościowo. Po pierwsze, prawidłowy sposób żywienia, po drugie aktywność fizyczna, ale także radzenie sobie ze stresem, pozostawanie w kontaktach społecznych. Jeżeli którykolwiek z elementów wpływających na nasz dobrostan będzie zaburzony, to tak naprawdę ciężko utrzymać pozostałe – przypomina dr hab. Sylwia Naliwajko.
Otyłość zdecydowanie należy zakwalifikować jako chorobę przewlekłą (…). Otyłość wiąże się z wysokim ryzykiem zachorowania na takie choroby jak cukrzyca typu drugiego, choroby serca, nadciśnienie, ma też bardzo duży związek z powstawaniem i trwaniem depresji, wśród chorych. Według danych WHO nawet 80% przypadków zachorowania na cukrzycę typu drugiego jest związane właśnie z nadwagą i otyłością – podkreśla dr n. med. Justyna Moskwa.