O tym, czym dla dietetyków jest tzw. zdrowa żywność, ile prawdy jest w powiedzeniu „jestem tym, co jem”, czy nawyki żywieniowe można zmienić w każdym wieku, dlaczego tak ważna jest urozmaicona dieta oraz na czym polega zasada „80 procent” – mówią z dr hab. Sylwia Naliwajko oraz dr n. med. Justyna Moskwa z Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku w rozmowie pt. „ Czy dany moment jest odpowiedni na zmianę nawyków żywieniowych, zależy od tego, czy my jesteśmy na to gotowi”.
Czy dany moment jest odpowiedni na zmianę nawyków żywieniowych, zależy od tego, czy my jesteśmy na to gotowi
Na nasze zdrowie wpływa bardzo wiele czynników i to trzeba traktować całościowo. Po pierwsze, prawidłowy sposób żywienia, po drugie aktywność fizyczna, ale także radzenie sobie ze stresem, pozostawanie w kontaktach społecznych. Jeżeli którykolwiek z elementów wpływających na nasz dobrostan będzie zaburzony, to tak naprawdę ciężko utrzymać pozostałe – przypomina dr hab. Sylwia Naliwajko.
Otyłość zdecydowanie należy zakwalifikować jako chorobę przewlekłą (…). Otyłość wiąże się z wysokim ryzykiem zachorowania na takie choroby jak cukrzyca typu drugiego, choroby serca, nadciśnienie, ma też bardzo duży związek z powstawaniem i trwaniem depresji, wśród chorych. Według danych WHO nawet 80% przypadków zachorowania na cukrzycę typu drugiego jest związane właśnie z nadwagą i otyłością – podkreśla dr n. med. Justyna Moskwa.