dr hab. Piotr Kaczyński
dr hab. Piotr Kaczyński, prof. IOR

Profesor IOR-PIB, pracownik naukowy Instytutu Ochrony Roślin – Państwowego Instytutu Badawczego, kierownik Laboratorium Badania Bezpieczeństwa Żywności i Pasz w Białymstoku. Autor i współautor ponad 120 publikacji naukowych, w tym 87 ze współczynnikiem Impact Factor (IF). Sumaryczny IF 204,55, liczba cytowań Web of Science 1956; Indeks Hirscha 26, punkty MNiE 4862).

Jego prace naukowe koncentrują się przede wszystkim na rozwoju nowoczesnych metod analitycznych badania bezpieczeństwa i jakości żywności oraz środowiska rolniczego, ocenie jakości płodów rolnych pod kątem ich zanieczyszczenia pozostałościami środków ochrony roślin, mykotoksynami i alkaloidami oraz szacowaniu związanego z nimi ryzyka narażenia konsumentów, a także wpływie procesów technologicznych na zmiany zawartości substancji prozdrowotnych i antyżywieniowych.

Ekspert Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) i Narodowego Centrum Nauki (NCN) w ewaluacji projektów. Autor ekspertyz na rzecz organów administracji rządowej. Kierownik i wykonawca ośmiu projektów NCN oraz NCBiR. Kierownik i wykonawca projektów statutowych, finansowanych przez Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego oraz projektów na rzecz rolnictwa ekologicznego, finansowanych przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Przewodniczący i członek Komisji Oceny Śródokresowej Doktorantów Szkół Doktorskich. Wykładowca na polskich uczelniach. Promotor, promotor pomocniczy i kopromotor rozpraw doktorskich w Polsce i zagranicą.

Członek komitetów organizacyjnych polskich i międzynarodowych konferencji naukowych. Prelegent na wielu konferencjach naukowych o zasięgu krajowym i międzynarodowym. Recenzent w międzynarodowych czasopismach naukowych. Wieloletni zastępca redaktora naczelnego w czasopiśmie naukowym ,,Journal of Plant Protection Research”, redaktor działowy czasopisma naukowego ,,Postępy w Ochronie Roślin/Progress in Plant Protection”. Członek Polskiego Towarzystwa Agronomicznego, Stowarzyszenia Inżynierów i Techników Rolnictwa oraz Polskiego Towarzystwa Ochrony Roślin. Odznaczony Brązowym Krzyżem Zasługi oraz Medalem ,,Zasłużony dla Rolnictwa”.